GR EN DE
Tυποποίηση

Tυποποίηση

Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης του μελιού.

Θερμοθάλαμος

Το μέλι, όταν συλλέγεται, αποθηκεύεται σε δοχεία 27 κιλών. Ανάλογα το είδος, το μέλι κρυσταλλώνει σε διάστημα 5-8 μηνών. Εισέρχεται στον θερμοθάλαμο, στον οποίο παραμένει για 24 ώρες και αποκτά και πάλι την ρευστή του μορφή. Η θερμοκρασία είναι χαμηλή και το μέλι διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά του.

Θερμοθάλαμος

Δοχείο Αποστράγγισης

Το μέλι αδειάζετε μέσα στο δοχείο αποστράγγισης. Είναι η τελευταία φορά που επεμβαίνει ανθρώπινο χέρι: Για το καλύτερο αποτέλεσμα, η διαδικασία τυποποίησης συνεχίζεται αυτοματοποιημένα.

Δοχείο Αποστράγγισης

Αναδευτήρας

Μέσω αντλίας έρχεται το μέλι στον αναδευτήρα, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία ρευστοποίησης. Η ανάδευση γίνεται με μηχανικά μέσα και μπορεί να διαρκέσει 1-2 μέρες.

Αναδευτήρας

Φίλτρο - Αντλία

Όλη η κίνηση του μελιού στο τυποποιητήριο γίνεται μέσω της αντλίας τροφίμων, η οποία είναι πιστοποιημένη για τρόφιμα και βοηθά στην υγιεινή. Το φίλτρο αποτελεί άλλο ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας για το καλύτερο αποτέλεσμα. Το μέλι πριν προχωρήσει, περνάει μέσα από το φίλτρο, το οποίο είναι φτιαγμένο με τρόπο ώστε να παρακρατεί οποιοδήποτε ξένο σώμα. Παράλληλα όμως αφήνει να περνάνε οι γυρεόκοκκοι (κόκκοι γύρης) από τα λουλούδια που η μέλισσα έχει επισκεφτεί. Εκείνοι είναι που δίνουν το χαρακτηρισμό για το είδος μελιού πού παράγεται.

Φίλτρο - Αντλία

Δοχεία Ηρεμίας

Περνώντας μέσα από το φίλτρο, το μέλι εισέρχεται στα δοχεία ηρεμίας για να ξεκουραστεί. Αποκτά σώμα και υφή και αναδεικνύονται τα αρώματά του. Παραμένει εκεί για 2-3 μέρες, σε χαμηλή ελεγχόμενη θερμοκρασία. Σε αυτήν την φάση της ηρεμίας, το μέλι έχει την ιδιότητα να αποβάλλει οποιοδήποτε ξένο σώμα έχει τυχών ξεφύγει από το φίλτρο, ωθώντας το ψιλά στην επιφάνεια. Μια διαδικασία αυτοκαθαρισμού και ίασης.

Δοχεία Ηρεμίας

Γεμιστικό

Ήρθε η ώρα, η μαγεία της Κρήτης να μπει μέσω ήρεμης κίνησης σε ένα βαζάκι. Το γεμιστικό έχει την δυνατότητα να τυποποιεί με απόλυτη ακρίβεια συσκευασίες από 50γρ. έως 950 γρ. Δεν έχει μεγάλη δυνατότητα τυποποίησης ανά ώρα, αλλά είναι περισσότερο εστιασμένο στην τήρηση των πιο υψηλών προτύπων.

Γεμιστικό

Ταινία Inject

Μετά την τυποποίηση και περνώντας πάνω από την ταινία, αναγράφεται με ψηφιακό τρόπο η ημερομηνία τυποποίησης στο καπάκι. Το μέλι έχει, βάση νόμου, διάρκεια ζωής 2 χρόνια από την ημέρα που τυποποιήθηκε.

Ταινία Inject

Πάγκοι Εργασίας

Ανοξείδωτοι πάγκοι τροφίμων, που βοηθάνε στην διαδικασία τυποποίησης. Είναι κατασκευασμένοι από ΙΝΟΧ τροφίμων, όπως και όλα τα μηχανήματα, για μια παραγωγή με υγιεινή, ασφάλεια και ποιότητα.

Πάγκοι Εργασίας
Espa Banner